نگهداری گیربکس های صنعتی
گیربکس های صنعتی از تجهیزاتی می باشند که در صنایع مختلفی از آنها برای کارهای متفاوت استفاده می شود. این محصولات معمولا نقش مهمی در یک خط تولید دارند و در صورتی که با مشکل مواجه شوند، هزینه های بالایی را بابت تعمیر آنها باید بپردازید. البته مانند هر وسیله ی مصرفی دیگری، خرابی در گیربکس ها نیز یک امر طبیعی می باشد که گاهی با آن روبرو می شود اما با انجام دادن سرویس های و برخی از فعالیت ها می توانید نگهداری گیربکس های صنعتی را بهتر انجام دهید و همچنین خراب شدن آنها را به تعویق بیندازید. در ادامه به برخی از تکنیک های نگهداری گیربکس اشاره خواهیم کرد که می توانید با بررسی و رعایت کردن آن به راحتی طول عمر گیربکس خود را افزایش دهید.
نکات مهم در نگهداری گیربکس های صنعتی
مشکلات رایج در گیربکس های صنعتی
قبل از اینکه به موضوع اصلی خود بپردازیم بهتر است تا شما را با مشکلات اصلی که ممکن است برای گیربکس ها به وجود بیاید آشنا کنید. معمولا عیب یابی از گیربکس ها و یا بلبرینگ های آنها کار عموم نمی باشد و باید افراد متخصص ایراد ها را شناسایی کنند، اما گاهی اوقات نیز جعبه دنده ها از خود علامت هایی را بروز میدهند که می توان نشان از نقص یک بخش یا مشکلی در عملکرد باشد. این نشانه ها در عموم دستگاه ها به چشم می خورد و معمولا با مشاهده آنها دستگاه با مشکلی مواجه شده و در حال آسیب دیدن است.
- صدای بلند و بیش از حد
- لرزش غیر عادی دستگاه
- آلودگی روغن و نشت مایع
مواد ذکر شده می توانند نشان از نشتی و سوراخ در بخش عایق، شکستن بلبرینگ و یا ایجاد حفره الکتریکی در بلبرینگ را نشان دهند.
اطراف گیربکس را خالی از گرد و غبار کنید
یکی از مواردی که باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید نظافت گیربکس ها می باشد. معمولا در محل های کار به مقدار زیادی گرد و غبار در محیط وجود دارد و نفوذ این مواد به داخل گیربکس می توان باعث به وجود آمدن مشکلات متعددی شود. با اینکه نمی توان برخی از عوامل خارجی را به صورت کامل از بین برد اما بهتر است تا به صورت مداوم گیربکس ها را نظافت کنید تا حد ممکن از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری به عمل آورید.
به توان و ظرفیت گیربکس توجه داشته باشید
یکی از بزرگترین مشکلاتی که معمولا به خرابی جعبه دنده ها منجر می شود، عدم رعایت ظرفیت و کارایی واقعی است که برای گیربکس ذکر شده. شرکت های تولید کننده ی گیربکس صنعتی معمولا برای این محصولات مشخصاتی مانند کاربرد و ظرفیت را مشخص می کنند. این در حالی است که در بسیاری از صنایع این مقدار را نادیده گرفته و صورت سر خود استفاده های نابه جایی از این محصولات انجام می دهند که در نتیجه این کار به علت ورود انرژی بیش از حد، دستگاه از کار افتاده و آسیب های جدی به ساختار آن وارد می آید.
نگهداری گیربکس های صنعتی با نظارت و پایش روانکاری
همانطور که مشاهده کردید عوامل خارجی نیز می توانند تاثیر بسزایی را در نگهداری گیربکس های صنعتی داشته باشند. در ادامه به بررسی برخی از مواد داخلی و مانند روانکاری خواهیم پرداخت که از مواد مهم نگهداری می باشد.
اهمیت روغن کاری در نگهداری گیربکس صنعتی
روغنکاری یا روانکاری یکی از فعالیت هایی است که باید به صورت دوره ای انجام گیرد تا کارکرد قطعات داخلی متناسب باشد. البته روغن کاری باید با دستور العمل هایی که توسط کارخانه تولید کننده اعلام شده است و با استفاده از روغن های توصیه شده انجام بگیرد. روغن کاری جعبه دنده ها به خصوص بلبرینگ ها باعث می شود تا فلز بر روی فلز کشیده نشود و دستگاه به طور صحیحی کار خود را انجام دهد. می توایند مقاله روانکاری بلبرینگ ها را مطالعه کنید تا با اهمیت انجام این کار بیشتر آشنا شوید.
کاسه نمد را چک کنید
بهتر است تا شفت ورودی و خروجی را بررسی کنید تا روغن ریزی نداشته باشد. برخی از مواقع کاسه نمد به علت دلایل مختلفی مانند وجود گرد و خاک، نفوذ آب و یا روغن ریزی از کار افتاده و فعالیت خود را ادامه نمی دهد. در اینگونه زمان ها برای جلوگیری از روغن ریزی گیربکس و همچنین جلوگیری از ورود آلودگی به داخل جعبه دنده کاسه نمد را با یک نمونه مناسب جایگزین می کنند.
نگهداری گیربکس های صنعتی با بررسی فیلتر هوا
ورود و خروج هوا باید در گیربکس های صنعتی به خوبی صورت بگیرد و نباید هیچ مشکل و یا فشاری در این مسیر وجود داشته باشد. فیلتر های هوا یکی از اساسی ترین بخش های این دستگاه ها می باشند که باید آنها را بررسی کرده و در صورت وجود هرگونه آلودگی، آن را تمیز کنید. البته هر از چندگاهی تعویض کردن فیلتر های هوا نیز خالی از لطف نمی باشد. در کل بهتر است تا برای نگهداری گیربکس های صنعتی به نگهداری فیلتر های هوا نیز توجه داشته باشید.
دمای گیربکس را بررسی کنید
دمای کارکرد دستگاه نیز یکی از عوامل بسیار مهم و تاثیر گذار در عمر قطعات می باشد. دمای بالا می تواند از خود نشانه های خاصی را مانند سوختن رنگ بدنه و یا تیرگی روغن را نشان دهد که باید به سرعت به برطرف کردن مشکل بپردازید. همچنین بهتر است تا از یک دستگاه دماسنج استفاده کنید و هر از چندگاهی دمای دستگاه را بررسی کرده و در صورت بروز تغییر ناگهانی با افراد متخصص در ارتباط باشید. روش کاهش دمای گیربکس را در این مقاله بخوانید.
توجه به لرزش های گیربکس
همانطور که در ابتدا نیز اشاره کردیم، لرزش یکی از نشانه هایی است که می توانید با استفاده از آن به وجود مشکلی در گیربکس صنعتی خود پی ببرید. البته به علت اینکه این تجهیزات معمولا در محل های پر سر و صدا کار خود را انجام می دهند پی بردن به لرزش و یا به وجود آمدن صدا در آنها کمی سخت می باشد. بهتر است تا به صورت مرتب لرزش بلبرینگ ها و چرخ دنده ها را مورد بازبینی قرار دهید تا در صورت بروز مغایرت بتوانید با سرعت راه حلی برای آن پیدا کنید.
وضعیت دندانه های چرخ دنده را بررسی کنید
با باز کردن درپوش می توانید وضعیت چرخ دنده ها را چک کنید البته این کار با استفاده از یک اندوسکوپ نیز قابل انجام است. دقت داشته باشید که دندانه ها نباید لایه لایه و یا ساییده شده باشند. قرار گرفتن غیر صحیح چرخ دنده ها و ساییدگی آنها به یکدیگر معمولا نشان دهنده مشکلی در بلبرینگ ها می باشد.
در صورتی که به مواد بالا توجه داشته باشید و به صورت مرتب این کار را انجام دهید نگهداری گیربکس های صنعتی را به خوبی انجام داده و می توان از عمر مفید گیربکس خود اطمینان داشته باشید. البته باید بدانید که خرابی و تعمیر گیربکس ها یک امر طبیعی می باشد و در صورتی که در زمان مناسب انجام بگیرد مشکل خاصی را برای دستگاه به وجود نمی آورد. اگر به خدمات تعمیر گیربکس نیاز دارید می توانید با پشتیبانان فنی آرشا صنعت در تماس باشید و در مدت کوتاهی مشکل به وجود آمده را حل کنید.