روانکاری گیربکس صنعتی
استفاده از گیربکس های صنعتی در تمام بخش های سبک و سنگین انواع صنایع در این روز ها بسیار رایج شده و این سیستم های کاهنده و یا افزاینده نقشی بسیار مهم را در عملکرد کلی بخش و همچنین انتقال گشتاور انجام داده و بدون آن ها کل سیستم می تواند به حالت تعلیق در آِید. از این رو نگهداری از گیربکس ها امری واجب است که سبب افزایش طول عمر ان ها خواهد شد. روانکاری گیربکس صنعتی یکی از امور مهم در نگهداری از آن محسوب می شود. در این مقاله نحوه روانکاری و بهترین روغن های گیربکس را معرفی خواهیم کرد.
. در صورتی که نیاز به خدمات تعمیرات الکتروموتور یا گیربکس دارید می توانید با بخش پشتیبانی آرشا صنعت در تماس باشید.
روانکاری یا روغنکاری گیربکس صنعتی
بیشتر قطعاتی که در دستگاه های صنعتی وجود دارد مانند چرخ دنده و بلبرینگ برای اینکه به صورت مرتب در حال کار کردن می باشند باید آنها را روغن کاری کرده و معمولا این کار را روان کاری می نامند. برای اینکه آسیب های جدی و هزینه های گزافی به گیربکس های صنعتی و دیگر دستگاه ها وارد نشود روانکاری باید به صورت مرتب انجام بگیرد. روغن در این تجهیزات باعث می شود تا فلز بر روی فلز کشیده نشود و از آسیب دیدن ساختار و یا خوردگی آنها به مقدار زیادی جلوگیری می کند. معمولا بیشتر خرابی های بلبرینگ ها مربوط به کمبود و یا کثیف شدن روغن و عدم تعویض به موقع آن می باشد.
سیستم روغنکاری گیربکس های صنعتی باید به صورتی باشد که علاوه بر چرخ دنده ها، بلبرینگ و یاتاقان نیز به طور صحیح روانکاری شود. البته روغن کاری برای انواع گیربکس متفاوت می باشد اما به طور کلی باید به صورتی انجام بگیرد که بخش های مختلف به خوبی روان کاری شوند. یکی از معروفترین روغن ها برای روانکاری گریس ها می باشند که از آنها برای روانکاری انواع گیربکس ها استفاده می شود.
زمان مناسب روغنکاری گیربکس صنعتی
بعضی از قسمت های برخی از گیربکس های صنعتی باید به صورت روزانه و پیش از آغاز به کار روغنکاری شوند. بعضی از روانکاری ها ماهانه و برخی هفتگی است.اما نکته مشترک تمام این ها این است که این امر باید توسط یک کارشناس خبره برای جلوگیری از خسارت زدن به دستگاه انجام شود.
خواص روانکار گیربکس مناسب
- ویسکوزیته مناسب (باعث افزایش طول عمر قطعات می شود)
- رعایت کردن دمای مناسب کار (گریس ها می توانند در دمای 80 تا 150 درجه روان کاری را به خوبی انجام دهند که برای برخی از گیربکس ها مناسب است)
- غلظت مناسب (روغن گریس در غلظت های متفاوتی تولید می شود که هر یک نیز برای کاری مناسب هست)
- مقابله با خوردگی (گریس با جلوگیری از نفوذ آب و یا رطوبت به داخل گیربکس به مقدار زیادی از زنگ زدگی و خوردگی جلوگیری می کند)
- سیالیت مناسب (گریس یک سیال بسیار مناسب میباشد که البته باید به دمای کارکرد دستگاه توجه داشته باشید زیرا در دمای پایین و یا بسیار بالا کار خود را به خوبی انجام نمی دهد)
- تحمل بار (گریس ها تحمل بار های سنگین را ندارند)
- خاصیت سازگاری بالا
مزایا و معایب استفاده از گریس
به طور کلی می توان گفت روان کاری با استفاده از گریس برای گیربکس های صنعتی کار خیلی مرسومی نمی باشد و در صورتی که این کار انجام بگیرد، برای دستگاه های سبک و کوچک است. اما این در حالی است که از انواع گیربکس ها برای محافظت از کاسه نمد استفاده می شود.
مزایا
- راندمان مناسب در خصوص آب بندی و عدم روغن ریزی
- سرویس و نگهداری آسانتر بلبرینگ ها
- امکان روانکاری دائمی در برخی از موتور ها و گیربکس های کوچک
- محافظت از قطعات در برابر خوردگی
معایب
- گریس برای دماهای بسیار پایین و بسیار بالا مناسب نمی باشد
- گریس برای روانکاری بار های سنگین اصلا انتخاب خوبی نیست
روش های مختلف روانکاری
روانکاری یا همان روغن کاری به سه صورت انجام می گیرد که در ادامه به بررسی هر یک از آنها می پردازیم.
روانکاری به روش حمام روغن
این روش بیشتر برای سرعت های خطی زیر 15m/s استفاده می شود. لول روغن باید تا جایی باشد که بخشی از بلبرینگ در داخل روغن قرار بگیرد تا از روانکاری مناسب بلبرینگ ها اطمینان داشته باشیم. این موضوع باعث می شود تا بلبرینگ ها اصطکاک های بالاتری را تهیه کنند. زمانی که از روغنکاری با سیستم پاششی استفاده می شود باید طراحی بدنه به گونه ای باشد که با ایجاد سوراخ هایی، پشت بیرینگ ها به خوبی روانکاری شود و روغن مازاد از سوراخ تخلیه به راحتی خارج گردد بدین ترتیب گردش روغن و انتقال حرارت تامین می گردد.
روانکاری گیربکس صنعتی به روش جت روغن
روش جت روغن یا oil jet lubrication در گیربکس هایی انجام می گیرد که دارای سرعت بسیار بالا هستند. در این روش روغن از داخل سوراخ های رینگ خارجی به طرف قفسه و ساچمه ها تزریق می شود. در این سیستم روغن با سرعت بالا در بین رینگ داخلی و قفسه تزریق می شود و روغن دفع شده باید از بین دو بلبرینگ خارج شود و بدین ترتیب حرارت را انتقال می دهد.
روانکاری به روش گردش روغن اجباری
این روش بیشتر در گیربکس هایی استفاده می شود که سرعت خطی آنها بیش از 15m/s است و یا سرعت آنها خیلی کم است. بلبرینگ ها در این سیستم با استفاده از یک لوله روان کاری می شوند. همچنین در این روش به علت استفاده از فیلتر، روغن همیشه تازه می ماند و می توان گفت عمر بلبرینگ به مقدار زیادی افزایش پیدا می کند.