الکتروموتور دو سرعته به عنوان موتور های دو دور، تعویض قطب، دو سرعته یا دو گانه و دالاندر نیز شناخته می شوند. این دستگاه ها، موتور های القایی هستند که با تغییر تعداد قطب، سرعت آنها تغییر می کند. این کار با تغییر اتصالات الکتریکی داخل موتور انجام می شود.
لازم به ذکر است که بسته به سیم پیچ استاتور، موتور ممکن است دارای گشتاور ثابت یا متغیر باشد. الکتروموتور های دو سرعته توسط رابرت دالاندر سوئدی اختراع شدند. به گفته دالاندر، تعویض قطب ها در موتور، باعث کاهش سرعت موتور می شود.
کاربرد
به کارگیری الکتروموتور های دوگانه سبب می شود تا بتوان سرعت و قدرت را به راحتی با نیاز ها تنظیم کرد. در نتیجه این ویژگی، صرفه جویی قابل توجهی در انرژی مصرفی صورت می گیرد. همچنین مصرف برق و انتشار CO2 نیز ممکن است با کاهش سرعت موتور، کاهش یابند.
از کاربرد های الکتروموتور های دو سرعته در صنایع و دستگاه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فن ها
- دمنده ها
- ماشین آلات
- بالابر ها
- نوار نقاله ها
- پمپ ها
- هندلینگ هوا
- جرثقیل ها و بالابر ها
- صنعت آب و فاضلاب
- صنایع نساجی
- صنایع دریایی
- موتور کولر
- صنایع دارویی
- صنایع غذایی و بسته بندی
- صنایع نفت و گاز
- انتقال مواد
مزایا و معایب موتور های دوگانه
الکتروموتور های دالاندر در مقایسه با سایر تکنولوژی های کنترل کننده سرعت، مانند درایوهای فرکانس متغیر، برتری دارند، زیرا به هنگام فعالیت قدرت کمتری از دست می دهند. دلیل این امر نیز، استفاده حداکثری از توان موتور و عدم تعویض پالس الکتریکی است. عملکرد این سیستم ها به طور قابل توجهی ساده و آسان می باشد.
اما از طرف دیگر موتور های دو سرعته دارای عیب سایش و پارگی سریع مکانیکی در نتیجه تغییر سرعت هستند. همچنین ناگفته نماند که این نوع از اتصال موجب ایجاد کجی و انحنا بالای موتور به هنگام جابجایی قطب های می شود. زیرا فاصله زاویه ای بین توان تولید شده با کاهش قطب ها در موتور افزایش می یابد.
از جمله دیگر مزایای این دینام های می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم مصرف و بهینه
- قیمت الکتروموتور دو سرعته در مقایسه با دیگر موتور های پایین تر است
- تعمیر و نگهداری و نصب آسان
- امکان کارکرد موتور با دو جریان متناوب و مستقیم
کنترل الکتروموتور دو سرعته چگونه است؟
کنترل سرعت در روشی بدون تلفات است و در مقایسه با روش های تغییر تعداد قطب ها بسیار بهینه تر عمل می کند. در روشی که از سیم پیچ های مجزا کمک می گیریم، معمولا از تمام ظرفیت موتور به طور کامل استفاده نمی شود. در روشی از نحوه کار الکروموتور فقط نیمی از سیم پیچ های استاتور مورد استفاده قرار می گیرند.
نحوه تغییر سرعت در الکتروموتورهای دالاندر چگونه است؟
الکتروموتوهای دوسرعته یا دالاندر دارای یک سیم پیچ است که متشکل از شش پیچه می باشد. به وسیله این سیم پیچ ها و تغییر اتصالات ترمینال های موتور است که با استفاده از تغییر اتصالات پیچه ها این امکان وجود دارد که سرعت موتور نصف یا دو برابر شود.
منظور از اتصالات ستاره مثلث و موازی در الکتروموتور دو سرعته چیست؟
الکتروموتورهای دو سرعته از چند کیلو وات تا چند ده کیلو وات مورد استفاده قرار می گیرند. در هنگام طراحی این الکتروموتورها اولویت با روشی از است که بتواند از حداکثر یا بیشتر از توان اتصال ستاره استفاده شود.
روش های اتصال سیم پیچ در الکتروموتور دو سرعته
به طور کلی برای اتصال سیم پیچ در الکتروموتور دوگانه یا دالاندر دو روش وجود دارد. روش اول، مثلثی است. هر فاز دو شاخه یا دو مثلث موازی دارد که می توان با جفت کردن آنها سری اتصال ستاره ای به وجود آورد.
روش دوم، ستاره موازی است. در این روش می توان آن را تبدیل به یک اتصال مثلثی با جفت شدگی سری شاخه ها کرد. با تغییر اتصال بر اساس این دو روش گفته شده، جهت جریان الکتریکی در نصفی از مسییر برعکس می شود و همین دلیل باعث می شود تا قطب ها تغییر کنند.
الکتروموتورهای دو سرعته موجود در بازار
الکتروموتورهای دو سرعته یا دالاندر، با سرعت های 500، 750، 1000، 1500 و 3000 را می توانید از آرشا صنعت تهیه فرمایید. اگر دورهای کمتری از این نوع الکتروموتور مورد نیازتان است می توانید از گیربکس های حلزونی یا هلیکال که در مسیر این الکتروموتور قرار می گیرد استفاده کنید. این کار باعث می شود تا دور خروجی کاهش پیدا کند و در نتیجه به نسبت خروجی که در نظر داریم برسیم.
فروش الکتروموتور دو سرعته در آرشا صنعت
برای استعلام قیمت الکتروموتور های دالاندر، دریافت مشاوره و خرید تلفنی می توانید با شماره های واحد فروش تماس بگیرید. همچنین امکان خرید از وبسایت و خرید حضوری از فروشگاه نیز برای مشتریان گرامی وجود دارد.