بلبرینگ الکتروموتور
بلبرینگ الکتروموتور : بدون شک یکی از پایه های انقلاب صنعتی دوم که رشد صنعتی در جهان را چندین برابر کرد الکتروموتور ها هستند. این موتور های الکتریکی که وظیفه تامین انرژی بخش های صنعتی را دارند در مدل های مختلف تکامل یافته اند و بدون آن ها هیچ بخش صنعتی توان ادامه فعالیت ندارد. قطعات درونی این الکترموتور های صنعتی طبیعتا نقش غیرقابل انکاری در عملکرد و بازده آن دارند که بعضا چند سال پس ساخته شدن اولین موتور ها اضافه شدند. بلبرینگ ها جزو قطعات جانبی الکتروموتور هستند که در سایز های و نمونه های متنوعی تولید و به کار گرفته می شوند.
بخش های مکانیکی یک موتور برقی را پوسته روتور و هسته استاتور می سازند همانطور که می دانید روتور بخش چرخان بوده و در استاتور می چرخد از این رو به قطعاتی نیاز است که بین روتور و استاتور رابطه بر قرار کنند. این وظیفه به عهده بلبرینگ ها، بوشها و یاتاقانها هست. بلبرینگها و بوشها علاوه بر برقراری ارتباط بین روتور و استاتور وظیفه مهم دیگری ایفا میکنند و ان کم کردن اصطحکاک به میزانی قابل توجه در یاتاقان هاست.
بلبرینگ الکتروموتور چیست ؟
بلبرینگ ها قطعاتی هستند که بین روتور و محور یاتاقان استاتور قرار می گیرند. هر بلبرینگ از دوطوقه تشکیل میشود. یک طوقه ثابت است و به استاتور وصل شده و طوقه دوم متحرک است که روی محور روتور قرار میگیرد و همراه آن گردش میکند. به منظور کاهش اصطحکاک در بین دو طوقه از ساچمه استفاده می کنند، این گلولهها ضمن حفظ فاصله بین طوقه سطح تماس آنها را نیز به حداقل میرسانند. انواع روش های راه اندازی الکتروموتور های صنعتی را در این بخش وب سایت بخوانید.
بدیهی است که هرچقدر که تماس سطح دو طوقه کمتر باشد اصطحکاک کمتر بوده و بازده موتور بیشتر می شود البته کاهش میزان سطح تماس نیز محدودیت هایی دارد و اگر بیش از اندازه کم شود مطمئنا سبب شکستگی ساچمه ها می شود. در طراحی انواع بلبرینگ میزان فشاری که باید تحمل کند و اصطکاک در نظر گرفته می شوند و بلبرینگ را بر اساس نیاز می سازند برای همین انواع مختلفی از این قطعات داریم. هرچه قدر که فشار محوری کمتر باشد سایز بلبرینگ و تعداد ساچمه های آن کمتر خواهد بود در الکتورموتور های صنعتی بزرگ که با فشار بسیار بالا کار می کنند از ساچمه ها استفاده نمی شود چرا که به راحتی تحت آن فشار بالا می شکنند. به جای آن ها از رولبرینگ کمک می گیرند.
خرد شدن بلبرینگ الکتروموتور
در صورتی که تحت فشار بالا قرار گیرند بلبرینگ ها می شکنند و این مشکل دو اثر مستقیم نا مطلوب را خواهد داشت. یکی اینکه طوقه ها به بهترین شکل روی هم نمی چرخند و دیگری صدایی است که تولید می کند. البته سر و صدایی که طوقه ها ایجاد می کنند ممکن است به خاطر عدم روغنکاری باشد که به راحتی حل می شود. برای تست شکستگی می توانید روغن کاری را انجام دهید سپس یکی از طوقه ها را به آرامی با دست بچرخانید در صورت شنیدن صدای ناهنجار ساچمه ها خرد شده اند.
فشار زیاد می تواند شکل کلی بلبرینگ را از بین ببرد و طوقه ها را از تقارن خارج کند و این موضوع سبب عدم چرخش متعادل روتور می شود که اصطلاحن گفته می شود لنگ می زند و یا روتور قفل کرده و به گردش درنمیآید (گیرپاچ میکند)؛ در این مورد باید بلبرینگ را با یک بلبرینگ سالم تعویض کرد. قیمت الکتروموتور صنعتی را در این بخش از وب سایت بررسی کنید.
انواع بلبرینگ الکتروموتور
بوش و کاسه نمد

برای تماس دائمی بوش ها و محوز روتور روغن کاری به صورت دائم لازم است برای همین آن ها را در محفظه هایی مخصوص قرار می دهند که به راحتی با روغن در تماس باشد. درون این محفظه ها روفن توسط نمد یا پارچه الیاف در ابتدا جذب می شود و سپس به بوش ها می رسد در کل به مجموعه ای که نمد و بوش ها را نگه می درد کاسه نمد گفته می شود.
پس از مدتی با تماس محور روتور و محور بوش ها بوش ها ساییده می شوند و فاصله هوایی بین آن ها زیاد می شود امری که سبب سخت تر شدن راه اندازی موتور خواهد شد. برای همین باید فاصله هوایی بین ان ها را در هر سرویس بررسی کنند و اگر بیشتر از .۳۹ دهم میلیمتر بود آن ها را تعویض کنند.
رولبرینگ
از این قطعه ها در سیستم های ضربه زن سنگین و همچنین نوار نقاله ها استفاده می شود معمولا از آن ها در الکتروموتور هایی که قدرتشان بیشتر از ۱۵۰ اسب بخار کمک گرفته می شود و در تحمل بار های شعاعی بسیار موثرند اما نمی توانند بار محوری را تحمل کنند. قیمت بلبرینگ گیربکس را در اینجا بررسی کنید.
یاتاقان پرسی
یاتاقان پرسی یا مهر و موم شده ساختاری دارد که از ورود هر گونه شی خارجی کوچک مانند گرد و غبار جلوگیری می کند. از این قطعه ها بیشتر در موتور هایی که قدرت کمی دارند استفاده می شود. همانطور که مشخص است این بلبرینگ ها نیازی به روغن کاری ندارند و طول عمری کوتاه دارند. در ضمن یکی از ایراداتی که به خاطر ساختار بر آن ها وارد است این است که در صورت خراب شدن قطعه ای کوچک در ان کل برینگ را باید تعویض کرد.
بلبرینگ محافظ
همانطور که از نامش پیداست این بلبرینگ ها نیز از ورود هر گونه عنصر خارجی به داخل چه در هنگام نصب موتور و چه در هنگام کار جلوگیری می کنند سپرها و شیلدهای مورد استفاده در آن ها سبب نگه داری موثر روغن شده و از خروج ان جلوگیری می کند. ساچمه های موجود در بلبرینگها می توانند به خوبی توسط بسته های گریس روغن کاری شوند و قابلیت تحمل فشارهای بالا را نیز دارا می باشند.
نوع دیگری از بلبرینگ الکتروموتور وجود دارد که به آن open bearing گفته می شود که مهر و موم شده نیز و باز است برای همین یک مزیت عمده دارد اول اینکه به خاطر باز بودن اصطحکاک در آن به حداقل رسیده است اما همین باز بودن سبب می شود تا. دو ایراد اصلی نیز داشته باشید یکی اینکه دائم باید روغن کاری شود و روِِغن به دلیل نبود محفظه از آن خارج می شود و دیگر اینکه در معرض الودگی زیاد قرار دارند.